Viime viikonloppuna suuntasimme kohti Piikkiötä, jossa järjestettiin sveitsinpaimenkoirien TOKO-leiri. Sää oli upean aurinkoinen koko viikonlopun ja osallistujia oli noin 50.
Koulutus tapahtui kuudessa ryhmässä, ja ryhmät kiersivät aina pisteeltä toiselle. Jokaisella pisteellä oli oma liikkeensä, jota treenattiin yksitellen tunnin ajan. Yhtenä päivänä treenattiin sellaiset kuusi tuntia (eli viikonloppuna 12 tuntia), mutta suurin osa siitä oli kuuntelemista sekä odottamista.

Pieni yhteenveto viikonlopun liikkeistä:

Luoksetulo: Harjoiteltiin molempina päivinä ensin niin, että kouluttajamme piti Tirasta kiinni ja mä kävelin kauemmas ja kutsuin. Koska tämä sujui niin hyvin, ja Tira tuli vauhdilla, sunnuntaina jätin Tiran istumaan vapaana paikalleen ja kutsuin vähän matkan päästä luokse. Vauhti oli hieman hitaampi, kuin kiinni ollessa. Nyt täytyy saada vauhti yhtä nopeaksi kuin kiinni ollessa. Heti kun Tira malttaa odottaa pidempään (ja varmemmin), mä voin lähteä juoksemaan pakoon, kun Tira tulee päin. Näin ollen kakaran vauhdin pitäisi lisääntyä.. Mutta luoksetulo meni todella hyvin, kun miettii kuinka iso häiriö oli! Monta kymmentä koiraa katsomassa ja tekemässä omia liikkeitään, ei voisi olla paljon isompaa häiriötä meille. Suoraan sivulle tulemista voidaan kuulemma kohta ruveta ottamaan aina välillä.
Kaukokäskyt: Otettiin lyhyeltä matkalta molempina päivinä. Tämän pisteen kouluttaja kehui kovasti Tiran muita vaihtoja, paitsi s-i, jolloin Tira liikuttaa takapäätään. Muuten vaihdot ovat hyvällä mallilla, tarvitaan vain vähän lisää varmuutta (etenkin s-i).
Kontakti, paikallamakuu, luoksepäästävyys: Tämä oli hauska piste :) Lauantaina kontaktiharjoitukset olivat helppoja, kontaktikävelyä sekä pujottelu muiden koirakkojen välistä kontaktilla. Tira vilkuili välillä muualle, mutta piti ihan hienosti kontaktin häiriöön nähden.
Sunnuntaina harjoitus vaikeni aika tavalla, sillä nyt kenttä oli täynnä erilaisia houkuttimia. Ensimmäinen osa oli kiertää lautaset, joilla oli keuhkonpalasia. Tiran kirsu havaitsi heti iiiihanat herkut, ja kontakti oli vähän haparoivaa. Loppua kohden Tiraa kiinnosti enää vain minä, keuhkot menettivät vaikutuksensa :) Se meni hyvin. Seuraava harjoitus oli vähän helpompi Tiralle. Kouluttaja oli kyykyssä maassa ja heitteli narupalloa. Meidän tehtävä oli kulkea ohi ja koiran kuului pitää hyvää kontaktia. Se meni upeasti, ja palkaksi riehuttiin omalla lelulla. Pari kertaa mentiin ohi, eikä Tira vilkaissut kertaakaan lelua tai kouluttajaa.
Lauantaina paikallamakuu oli lähinnä namien syöttämistä. Saatiin uusia vinkkejä opettamiseen, ja uusi tapa tuotti aluksi Tiralle vähän vaikeuksia. Tässä kuului antaa koiralle nami aluksi aika nopeaa tahtia, ja aina namin saatuaan antaa uusi "maahan" käsky. Tira raasu ymmärsi niin, että kuului tehdä jotain muuta kuin pysyä maassa, ja nousi ensimmäisellä viidellä kerralla istumaan. Kun käskin aina vain maahan, kakara rupesi ymmärtämään. Sunnuntaina mä peruutin Tiran viereltä pari askelta, ja pysyi silti upeasti (vaikka leikkikaveri Mötkis oli n. metrin päässä!). Kouluttajakin kehui nuoria koiria paljon, kun pysyivät noin hyvin (meidän ryhmässä melkein kaikki olivat nuoria :D).
Luoksepäästävyys otettiin vain lauantaina. Koira laitettiin sivulle, ja kouluttaja kiersi vuorotellen jokaisen luona moikkaamassa. Tiran kanssa tämä oli ensimmäinen kerta kun otettiin näin kokeenomaisesti. Nameja syöttämällä neiti pysyi koko ajan mun vierellä, paitsi ihan lopussa, kun olisi halunnut vielä ihan vähän lisää rapsutuksia.. Ei tehnyt muuta kuin nousi seisomaan ja astui pari askelta. Ihan hyvällä mallilla, vielä kun vähentää vähän namien syöttämistä..
Seuraaminen: Ruvettiin opettelemaan vasemmalle sekä oikealle käännöksiä, sekä sunnuntaina ristiaskeleita. Käännökset rupesivat sujumaan namiohjauksella, pitää vain muistaa varoa Tiran varpaita vasemmalle käännyttäessä!
Ristiaskeleet tulevat vasta ylemmissä luokissa, mutta jos nyt opettelisi perusteita, niin olisi helpompi jatkaa myöhemmin. Lähdettiin menemään ihan namiohjauksella ristiaskeleita oikealle etuviistoon. Kun tämä rupeaa sujumaan, voidaan mennä suoraan sivuttain. Kun hallitaan jotenkuten oikealle meno, niin kokeillaan myös vasenta puolta. Siinä on vain se tassujentallomisvaara.. Tämän pisteen kouluttaja antoi kuitenkin erittäin positiivista ja piristävää palautetta, meillä on kuulemma hyvällä mallilla seuraaminen sekä hieno suhde :D
Nouto: Tämä on meillä niin vaiheessa, etten odottanut mitään suuria kehuja. Sain kuitenkin yllättyä ;D Aloitettiin niin kuin muuallakin, eli kertomalla vähän missä vaiheessa ollaan siinä liikkeessä. Tehtiin pari pitoharjoitusta: Tira oli todella innokas ja otti mielellään kapulan suuhun. Innostin Tiraa liikkumaan vähän kapula suussa, eikä mitään ongelmia! Tiralla on tämän kouluttajan mukaan todella hyvä pito-ote ja juuri sopivasti intoa kapulaa kohtaan. Nyt jatketaan kapulan kanssa liikkumisella, ja aletaan harjoittelemaan sivulle tuloa kapula suussa. Vasta sitten päästään harjoittelemaan noutoa :D
Hyppy: Tiran ehkä toinen tai kolmas kerta ihan oikealla hyppyesteellä. Hyppäämään päästiin vasta sunnuntaina, ja se oli toiseksi viimeinen piste (takana neljän tunnin tokot), eli kakaraa laiskotti. Mentiin Tiran kanssa todella lähelle estettä ja kouluttaja laittoi lautaselle muutaman namin esteen toisella puolella. Tira hyppäsi ihan hyvin syömään namit, ja innostui selvästi mun yli-innokkaista kehuista. Pientä piristymistä oli havaittavissa, mutta hyppääminen oli vähän kankeaa. Kouluttajan sanoin, koira vierastaa vielä vähän estettä. Nyt pitäisi tehdä hyppyeste Tiralle kivaksi eikä pelottavaksi asiaksi, jos vaikka saataisiin joskus oma hyppyeste kotipihalle..
Merkki: Ensimmäinen kerta kun kokeiltiin ihan "oikeaoppisesti" eikä millään mun omalla ihme viritelmällä. Laitettiin namilautanen merkin taakse, ja annoin Tiralle luvan mennä syömään. Sen jälkeen ohjasin Tiran seisomaan naama muhun päin ja palkkasin siitä. Näitä tehtiin muutama toisto kumpanakin päivänä, vähän vielä epävarmuutta merkille menossa.
Ruutu: Myös tässä ensimmäinen kerta ihan fiksulla tavalla. Päädyttiin kuitenkin laittamaan namikippo ruutuun, vaikka olinkin aluksi toista mieltä. Tira lähti innolla ruutuun, ja sai siellä ison palkan. Pitää opettaa, että ruutu-on-kiva-paikka.
Liikkeestä seisominen: Aika uusi juttu meille, tätä otettiin ruutu/merkki pisteessä. Aluksi piti riehua ihan kunnolla koiran kanssa niin, että koira innostuu. Sitten piti yhtäkkiä pysäyttää koira laittamalla nameja kuonon eteen ja sanomalla käskyn. Pienen odotusajan jälkeen vapautus. Meillä meni hienosti, Tira innostui todella nopeasti, mutta osasi myös pysähtyä. Kouluttaja sanoi tämän harjoituksen olevan hyvällä mallilla :)

Me yövyttiin Tiran kanssa kahden meidän oman alajaostolaisen kanssa samassa huoneessa. Tira sai kaksi uutta poikaystävää, veljekset Hiskin ja Nemon. Lauantai-iltana kävikin hauskasti, kun menimme saunalle grillaamaan. Meidän huoneen koirat olivat kaikki mukana. Saunan vieressä meni joki, joka johti mereen. Tietenkin Nemo päätti etsiä hyvän paikan, josta pääsisi uimaan. Aluksi Tira jäi mun jalkoihin, mutta kun Hiski lähti Nemon seuraksi rantaan, Tira-neitokainen meni tietysti perässä. Mulla oli taas silmät pudota päästä, kun vesikammoinen Tira, joka ei pitänyt ollenkaan uimisesta viime kesänä, meni ihan innoissaan veteen polskimaan. Olikin kiva huudella kaikkia kolmea koiraa pois vedestä, jotenkin mystisesti vain nämä koirat menivät uimaan. Huonekaverit pitävät yhtä :)

Oli kyllä todella hauska, opettavainen ja hyvin järjestetty leiri. Paljon kiitoksia vielä kerran järjestäjille sekä muille leiriläisille hauskasta seurasta!