Taas pientä vuosikertausta, mitä tuli tehtyä ja saavutettua ja mitä olisi pitänyt saada aikaiseksi vuonna 2009 :)

Näyttelyissä pyörähdettiin tänä vuonna yhdeksän kertaa ja tänä vuonna tulokset pysyttelivät siellä punaisessa ja vaaleanpunaisessa. Tira ehti käväistä nuorten luokassa vielä kaksi kertaa ja loput olivatkin avointa, saldoksi tuli 4xERI, 5xEH, luokkasijoitukset AVK3 ja Tiran superyllätys AVK1 PN4 ja ensimmäinen SERT.

Tavoitteena tälle vuodelle oli saada näyttelyistä ERI ja se kyllä toteutui :)

Tokossa jatkettiin keväästä alkaen aina joulukuuhun asti Pääkaupunkiseudun sveitsinpaimenkoirien tokoryhmässä, paljon uutta tuli opittua ja kerrattua ja paranneltua vanhaa. Päästiin korkkaamaan jo Tiran möllitokourakin Sennenmestaruustokossa ja tuloksena oli mukavat 149,5 pistettä eli ALO2 ja sijoitus 4/8.

Tavoitteena oli saada alokasluokan liikkeet suunnilleen kisavalmiiksi ja kai se toteutui ainakin osittain. Pientä hiomista ja varmuutta tarvitaan aina ;)

BH-liikkeitä oli tarkoitus alkaa pohjustamaan ja ne tulikin käytyä aika hyvin läpi syksyllä BH-kurssilla, mutta kokeeseen meno on vielä kaukana tulevaisuudessa.
     Itse olin myös alajaoston lokakuisessa BH-kokeessa henkilöryhmässä ja yksi kaupunkiosuuden juoksijoista, oli tosi upea tilaisuus päästä seuraamaan testiä näinkin läheltä ja varmasti tuli paljon hyödyllisiä vinkkejä ja tietoa meidän tulevaisuutta ajatellen.

Outoa tai jotain, mutta tänä vuonna tuli käytyä vain kerran mätsärissä (ja tulos hienosti PUN2) ja sekin oli sveitsinpaimenkoirien järjestämä. Monta kertaa oli kyllä ajatuksena lähteä, mutta aina tuli jotain muuta tai vain laiskotti liikaa.

Elokuussa Tira osallistui Suomen Sveitsinpaimenkoirien järjestämään jalostustarkastukseen ja läpäisi kirkkain paperein. Kokonaisvaikutukseksi tuli ERINOMAINEN ja luonne on YSTÄVÄLLINEN JA VARMA. Omasta puolesta oli kiva seurata testiä ja olla osana luonnetestiryhmää, jonka kautta pääsi näkemään hienosti erilaisia koiria.

Saatiin myös pari uutta harrastusta, pyöräily ja vetäminen. Pyöräily osoittautui tosi kivaksi ja alkukesästä ajettiin pari lyhyttä lenkkiä. Myöhemmin se vähän jäi, koska liikkeelle olisi pitänyt lähteä joko tosi aikaisin tai tosi myöhään, kun oli niin kuuma ja on kivempaa harjoitella ensin ilman kauhean monta ohitustilannetta. Aika hyvälle mallille saatiin pyöräily kuitenkin ensi vuotta varten, jos pääsisi ajamaan vähän enemmän ja pikkuhiljaa myös pidempiä lenkkejä.
     Toinen uusi harrastus, vetäminen, tuli mukaan vasta loppuvuodesta alajaoston vetokurssin kautta. Päästiin harjoittelemaan valjaiden, aisojen ja kärryjen, pulkkien ja kelkan avulla kolme kertaa ja Tira edistyi tosi paljon. Ensimmäisen kerran pienestä kärrypelosta päästiin aika lailla yli ja kolmannella kerralla Tira veti lyhyen matkaa pientä kelkkaa ja pärjäsi hienosti. Ensi vuonna tilaisuuden tullen yritetään päästä jatkamaan, kotona pitäisi ainakin jatkaa pulkan siedätyshoitoja :)
 
Syvennettiin myös vanhoja juttuja, nimittäin jälkeä ja kotiagilitya. Jälki oli vuoden 2008 meillä tauolla ja nyt syksyllä päästiin taas kokeilemaan. Tira osasi jäljestää vielä hienosti, mutta vauhtia oli aika paljon. Saatiin taas uusi kipinä lajiin ja toivottavasti päästään jatkamaan ensi vuonna.
     Agility on meillä ihan kotiaktivointia ja harjoitellaan esim. keppejä ja aitoja tosi harvoin. Syksyllä tehtiin kuitenkin pieni rata, johon kokeiltiin eri juttuja ja Tira tykkäsi kyllä kovasti. Radalla oli neljä keppiä, pari aitaa (korkeus ehkä 10cm) ja putki (joka putosi aina välillä pussiksi) ja Tira ihastui erityisesti putkeen :) Koska koirakin selvästi nautti vauhdista ja vaarallisista tilanteista, ensi vuonna olisi kiva kokeilla kaikkea uutta agilityn puolelta.

Muuten vuosi on kulunut aika rauhallisesti eikä olla otettu stressiä. Tira on onneksi voinut muuten hyvin, mitä nyt tämä loppuvuoden sikaripunkkijuttu tuli, mutta sekin on lähinnä kosmeettinen asia. Juoksut Tiralla oli heti tammikuussa sekä elokuussa eli juoksuväli on tämänhetkisten tietojen mukaan noin kahdeksan kuukautta. Seuraavat juoksut on siis odotettavissa talvella/alkukeväästä.


Vuoden 2010 tavoitteita on tosi vaikea kirjoittaa. Kai se päätavoite on, että jatketaan hauskanpitoa eikä oteta harrastamista liian tosissaan, kilpailuihin mennään, kun siltä tuntuu. Vähitellen Tiran liikevarmuus tokossa on kehittynyt, mutta pelataan  varman päälle ja hoidetaan nyt ihan ensiksi se paikallamakuu 101% varmaksi.

- Näyttelyistä ERI. Sitä toista serttiä olisi kiva jahdata, mutta pidetään tavoitteena hyvien arvosteluiden saaminen ja isona plussana muita palkintoja. Tällä hetkellä ollaan ikionnellisia tuosta yhdestä ja toisesta haaveilu olisi vähän liikaa :)

- TOKO puolella aloitetaan kunnolla vaikeampien liikkeiden harjoittelu ja treenien monipuolisuus. Alokasta voidaan kyllä hinkata, mutta vaikeutetaan harjoituksia ja etsitään lisää treenimotivaatiota myös kotona harjoitteluun. Lisäksi ryhmätreeneihin pitäisi päästä useammin, jos vain kyyti on mahdollinen.

- Muut harrastukset eli jälki, pyöräily, vetäminen, kotiagility ja talvella (mökillä) hiihtäminen pitää muistaa eli vähän vaihtelua ja muutakin tekemistä. Lisää temppujen opettamista ja kaikkea josta koira nauttii.

- Jos Tiran uinti-into on kestänyt talven yli, kesällä voisi mahdollisuuksien mukaan kokeilla vepeä (todennäköisesti ihan kotioloissa alkeita)

- BH-kokeella on vähän sama juttu kuin tokolla, otetaan rauhallisesti ja yritetään läpipääsyä silloin, kun tuntuu siltä. Näillä näkymin siirretään kisakenttää vielä vuodella.

- Joskus tulevaisuudessa haluan viedä Tiran luonnetestiin, mutta sitä en osaa vielä sanoa onko se jo tänä vuonna. Jos Tira kasvaa henkisesti kevään aikana niin syksyllä testi voisi olla mahdollinen. Muuten mietitään vaikka vuosia –11 tai –12.

- Lisäksi epävirallinen tavoite olisi tehdä pari terveystutkimusta lisää. Jos tehdään niin lisätietoa tulee varmaan lähiaikoina :)


Ohjaajalle tavoitteeksi tulee pitää blogi paremmin ajan tasalla ja saada kotisivut kuntoon (itseänikin alkaa jo naurattaa..). Kotisivut ovat kyllä päivityksen alla ja melkein kaikki tekstit olen saanut kirjoitettua uusiksi, mutta ulkoasu tökkii väriensä takia (en tiedä oikein haluanko ruskeaa ulkoasua, kun kerrankin on lunta, mutta jos tämä jää myös kahdeksi vuodeksi sivuille pyörimään niin talvinen teema alkaa jo vähän tympiä :D).