Jee, saatiin yksi uusi lajinvalloitus taas, nimittäin vetäminen! Marraskuun aikana alajaoston vetoryhmä (Sveitsiläiset Vetäjät) järjesti vetokurssin kaikille halukkaille ja me osallistuttiin tietysti. Viimeinen kerta (tämän viikon lauantai) jää meiltä väliin, mutta päästiin kolmena kertana paikalle.

Ensimmäisellä kerralla aloitettiin valjaiden sovituksella ja niihin totuttelemisella. Tira antoi laittaa valjaat (0-koko) tosi nätisti eikä vaivaantunut yhtään vaan käveli ihan normaalisti ja häsläsi :) Kun valjaiden pukeminen onnistui, ruvettiin tutustumaan aisoihin. Aluksi aisat olivat maassa ja koira sai haistella ja tutkia ihan rauhassa. Sitten houkuteltiin pari kertaa koira aisojen yli ja palkattiin, Tiralla ei ollut mitään ongelmia näin helpossa jutussa :) Kun Tira tunsi olonsa varmaksi kävellessään aisojen lähellä tai istuessa/seistessä aisan "välissä", lähdettiin kävelemään niin, että mulla oli aisan etuosa ja koira ja apuohjaaja kannatteli aisoja takaa. Tira ujosteli aluksi eikä olisi halunnut kävellä aisojen alla (ahdistuu jos jokin tuollainen on pään päällä), mutta houkuttelemalla ja runsaiden lihapullien kanssa suostui kävelemään tosi nätisti! Laskettiin aisoja jo vähän alemmas, missä ne suunnilleen olisivat vetäessä eikä Tira enää reagoinut pahemmin. Aina välillä pysähdyttiin taas ja käveltiin aisojen päältä ja läheltä niin, että koira tajuaa aisojen olevan tosi kiva juttu :)
     Lopuksi tutustuttiin vielä kärryihin. Tira on aina aristanut vähän tuollaisia epämääräisiä liikkuvia juttuja (kärryt, pulkka, postinjakajan kärryt, rollaattori yms), mikä on kyllä parantunut melkein kokonaan piiloon, paitsi juuri kärryt joita ei näe melkein joka päivä ulkona. Kuitenkin, aloitettiin ihan haistelemalla ja syömällä nameja kärryjen vieressä ja Tira oli ihan normaali. Suostui syömään myös nameja suoraan kärrystä, mutta hätkähti heti jos kärryt liikahtivat yllättäen. Seurattiin myös muita, jotka tutustuivat kärryihin eikä ollut mitään ongelmaa, Tiraa ei pelottanut enää jos joku toinen koira oli kärryjen luona eikä reagoinut pahemmin. Ihan lopuksi käveltiin Dumbon vieressä, kun Dumbo veti kärryjä eikä Tiraa haitannut yhtään, käveli ihan normaalisti ja söi mielellään nameja.

Oli tosi kivaa ja Tira edistyi hienosti jo ensimmäisen kerran aikana! Loput kaksi selostusta tulee todennäköisesti vielä tämän viikon aikana :)