Tänään oli vuorossa Tuomarinkartanon Vinttikoiraradalla Pk-seudun Sveitsinpaimenkoirien järjestämän näyttelykurssin toinen kerta, aiheena kehässä liikkuminen. Käytiin vähän ennen kurssipaikalle lähtöä Tiran kanssa rasittavalla pelto/metsälenkillä, niin koira oli juuri sopivassa vireessä (eli rauhallinen, mutta jaksoi toimia).
Taas kuunneltiin ensin teoriaa koirien odottessa autossa, mutta päästiin pian itse asiaan.
Ensin mentiin kahdessa ryhmässä "kehään". Siellä liikuttiin kävelyvauhtia koirat oikeassa kohdassa vetämättä ja rauhallisesti. Meillä meni hyvin, Tira välillä yritti katsoa taakse päin, kun takana nuorempi kakara yritti tunkea kuonoa Tiran housuvilloihin.. Selvittiin kunnialla, ja saatiin lisätä vauhtia :) Tämän harjoituksen idea oli opettaa koiralle, että kehässä sen kuuluu ravata hieman kauempana ohjaajan jalasta, eikä pitää katsekontaktia (kuten tokoberni Tira tekee aina..).
Kuunneltiin taas ohjeita, jonka jälkeen mentiin yksitellen näyttämään edestakaisin ja ympyrä-liikkeet. Meillä meni taas hyvin, Tira tuli nätisti vieressä oikeaan tahtiin. Ympyrässä neiti tuijotti mun oikeaa kättä, kun luuli siellä olevan nameja. Piti sitten näyttää kesken liikkeen koiralle tyhjä käsi (kouluttajamme kehoituksesta), jonka jälkeen Tira jäi katselemaan menosuuntaan! Tämä pitää muistaa näyttelyissäkin..
Kun kaikki olivat menneet vuorollaan, alkoi kolmion harjoittelu. Taas koirakko kerrallaan kehään ja ravaamaan. Taas kerran me onnistuimme ihan kivasti, ohjaaja sai kehuja oikean käden käytöstä kehässä (eli ohjasin sillä Tiraa käännöksissä) :D
Loppuun mentiin (taas) yksitellen kehään ja kouluttajamme katsoi koiralta hampaat, tutki luuston ja rapsutteli, jonka jälkeen pyysi esittämään jotkin liikeet. Me saimme kolmion, ja se oli kyllä varmasti aika järkyttävän näköistä (vaikkei meille sanottukaan niin). Tira steppasi käännöksissä jotain omaansa, vaikka näytin uuden suunnan. Lisää harjoitusta, vaikka varsinaisessa kehässä Tira osaakin sen (olisi kiva osata muutenkin..).
Tämä kurssikerta loppui tähän, ja seuraava on ensi viikon sunnuntaina.

Kun odotimme Tiran kanssa kyytiä kotiin, otettiin tietysti pienet tokot samalla. Pari maahanmenoa ja istumista (pieni paikallaolo) ja sitten seuraamista. Kaikki palkkaukset lelulla, tosin irti-käskyssä annoin vielä namin. Seuraaminen ja kontakti upeaa, hyvää teki eilinen ;) Nyt pitää opettaa Tiralle ihan yksinkertaisesti seuraamiseen lähtö, sillä siitä tuli eniten palautetta kaikille kurssilaisille eilen.