Pieni yhteenveto Tiran osaamista tokoliikkeistä (alokasluokkaa ajatellen).

Luoksepäästävyys: Periaatteessa Tira pysyy vierelläni, kun joku vieras tulee moikkaamaan, mutta saattaa myös lähteä vastaan. Neiti on niin ihmisrakas ja yliystävällinen, ettei jaksaisi millään kököttää paikallaan, kun joku rapsuttaa. Eli varmuutta lisää!

Paikalla makaaminen: Pisin matka, joka meillä on ollut tähän mennessä, on 20 askelta (suunnilleen 20 metriä, vähän alle varmaan) ja aika vähän yli puoli minuuttia. Tira pysyy hienosti maassa, pari kertaa on onnistunut palkkauskin välissä (eli olen palannut palkkaamaan koiran mutten ole vapauttanut vaan jatkanut vielä kauemmas). Pikkuhiljaa pidennetään aikaa.

Seuraaminen: Kytkettynä ja vapaana. En ole vieläkään opettanut Tiralle "seuraa" käskyn merkitystä, mutta muiden puheista päätellen neiti seuraa jo oikeassa kohdassa ilman mitään opetusta :))

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä: Maahanmeno sujuu, ainakin välillä. Saattaa myös tarvita kaksi käskyä ennen kuin tajuaa mennä maahan. Liikkeessä ei olla otettu juuri ollenkaan, yritetään saada ensin pelkkä paikalla makaaminen huippuvarmaksi. Tosin joskus on tullut kokeiltua kävellä pari askelta, pysähtyä (pentu siis kokoajan vasemmalla puolella) ja käskeä maahan. Kyllä se on mennytkin..

Luoksetulo: Paikalla pysyminen ei ole ainakaan ongelma, sitä on harjoiteltu maassa olon lisäksi istuen (pisimmillään 20 askelta). Jos pentu on käskyn alla, se tulee 99% varmasti, mutta jos se on vapaasti nuuskimassa jotakin, pitää luoksetulokäsky sanoa vähintään kolme kertaa. Eli liike on varma, jos treenaamme tokomielessä :)

Seisominen seuraamisen yhteydessä: Seisominen on melko varma liike Tiralle, tajuaa kyllä superhyvin käskysanan (esim. osaa nousta maasta suoraan seisomaan eli ei istu välissä. Samaten osaa mennä seisomasta suoraan maahan, edelleenkään istumatta välissä :D) ja osaa pysyä paikoillaan, vaikka mä lähden kävelemään kauemmas. Eli aika varmalla pohjalla, seuraamisosa puuttuu vielä, samaten nopeus totella käskyä (eli saattaa madella perässä parikin metriä käskyn jälkeen). Tästä jatketaan.

Estehyppy: Tiran uusi bravuuri, heti perusasennon jälkeen. Aloitettiin eilen hypyn harjoittelu, Tira hyppäsi ehkä 6 kertaa alle 10 cm matalan esteen yli. Käskysanaa "hyppy" en lisännyt vielä. Aloitettiin niin, että jätin Tiran istumaan esteen toiselle puolelle ja kutsuin sitten luokse. Neiti suoritti täydellisen hypyn ja tuli kuolaamaan eteeni. Sama onnistui myös maahanmenosta ja seisomisesta, joko luoksetulokäskyllä tai sitten suoraan sivulle! Tänään jatkettiin samasta, alle 10 hypyn verran ja meni täydellisesti!

Eli koska en ole päivittänyt blogiin Tiran toko-osaamisia pitkään aikaan, on paljon ehtinyt tapahtua. Tira on tajunnut älyttömän hyvin sivulletulon ja tulee nykyään aina (ollaan harjoteltu vaan kotona tätä), kun käsken, oikeaan paikkaan vasemmalle puolelleni!! Pentu tajuaa vielä itse korjata, jos tulee vinoon. Jos ei, niin astun ihan pienen askeleen, käskytän uudelleen ja pentu tulee ihan oikeaan kohtaan :)) Oon mielettömän ylpeä tosta karvakasasta!