Erkkarin jälkeen seuraavana päivänä oli Valkeakoskella Sveitsinpaimenkoirien jalostustarkastus. Ennen kuin Tira tuli meille, mulla oli jo mielessä, että haluan joku päivä kokeilla tuota koiran kanssa ja nyt se päivä koitti :-) Oltiin yövytty mun isovanhempien luona Valkeakosken keskustassa, joten Tiran ei tarvinnut tulla paikalle kuin vasta ennen oman ryhmän alkua. Mä pääsin kuitenkin jo ennen yhdeksää paikalle Katjan kyydillä katsomaan ja auttamaan.

Koiria oli yhteensä noin 16 ja vielä jaettu neljään eri ryhmään (Tira viimeisessä). Ensimmäinen ryhmä alkoi 9.00 mutta sitä ennen käytiin vähän luonnetestirataa läpi (niin koirien ohjaajat kuin avustajatkin). Olikin ihan kiva nähdä muutamaa tuntia ennen että mitä edessä on, niin ehti valmistautua henkisesti :D

Jalostustarkastukseen kuului koirien mittaaminen, ulkonäön analysointi, liikkeiden katsominen ja luonnetesti. Kun tuomari katsoi koiran rakennetta yms. koiraa ei saanut asetella yhtään tai syöttää nameja. Onneksi Tiralla oli edes pienen pieni aavistus, jota oltiin harjoiteltu käskyillä (tule, peruuta, seiso, odota yms). Liikkeetkin olivat ihan yksinkertainen juttu, tosin tilaa oli aika vähän ravauttaa berniä.. Luonnetestiosuus oli se, jota mä olin jännittänyt ihan hirveästi. Vähän tosin helpotti aamun kuluessa se, kun itse oli niin monta kertaa mukana henkilöryhmässä, että tiesi suunnilleen mitä tehdä (ja kaikki ohjaajat kävivät radan ensin läpi ilman koiraa). Rata alkoi niin, että piti alittaa pyykkinaru, jolla roikkui muovinsuikaleita, Tiralla ei mitään ongelmia. Seuraavaksi piti kävellä pressun päältä, ihan helppoa. Nyt tultiin aukeammalle paikalle ja piti kävellä ihmisen vierestä, joka kolisutti ämpäriä (meidän kohdalla aika kovaa, melkein säikähdin itse, mutta Tiralla ei ongelmia). Ämpärin jälkeen käveltiin pieni kaarros ja ohitettiin ihminen, joka soitti torvea, ei taaskaan mitään :) Nyt tuli ihmisryhmäosuus, melkein se kaikkein varmin meille. Aluksi iso kasa ihmisiä käveli meitä vastaan tosi läheltä, jonka jälkeen he muodostivat ympyrän, jonka keskelle me jäätiin. Kaikki lähtivät kävelemään yhtä aikaa hitaasti meitä kohti ja tulivat ihan kiinni. Tira heilutteli häntäänsä ja nuuhki parin ihmisen taskuja. Vähän ajan päästä kaikki lähtivät peruuttamaan, palasivat takaisin paikoilleen ja tulivat uudestaan ihan kiinni, tällä kertaa todella nopeasti. Tira vain heilutteli häntäänsä eikä sitä vaivannut yhtään. Ihmisryhmä hajaantui, ja meidän piti kävellä penkin vierestä, ja juuri meidän kohdalla avattiin sateenvarjo nopeasti. Tira vilkaisi sitä ja kiihdytti vauhtia ehkä vähäsen. Puoli metriä sateenvarjon jälkeen yksi ihminen ravisti kahta kolisevaa purkkia, mutta Tira ei kiinnittänyt yhtään huomiota niihin. Eli kaikki meni todella hyvin ja Tii läpäisi :)

Loppupäivän Tira sai paljon haleja, pusuja ja nameja. On se vaan niin taitava ja nätti :) Skannaan myöhemmin arvostelupaperit koneelle ja linkitän ne, mutta loppuun vielä Tiran tulokset. Tarkastajana toimi Uschi Eisner, Itävalta.

MOMANDAN TIRAMISU

Säkäkorkeus: 60cm

1. Tyyppi: keskiraskas

2. Luusto: voimakas

3. Pigmentoituminen: tumma

4. Pää: tyypillinen

5. Päälaki: hieman kupera

6. Otsapenger: selvä

7. Kuononpituus: normaali

8. Kuononleveys: tyypillinen

9. Alaleuka: hyvin muodostunut

10. Huulet: tiiviit

11. Purenta: saksi-

12. Hampaat: voimakkaat

13. Silmien muoto: mantelinmuotoiset

14. Silmien väri: ruskea

15. Luomet: tiiviit

16. Korvien kiinnitys: oikein

17. Korvien asento: oikea-asentoiset

18. Korvien muoto: oikea

19. Kaula: normaali

20. Rinta: oikea

21. Lavat: oikeat

22. Olkavarsi/kyynärpää: oikeat

23. Selkä: kiinteä ja suora

24. Selän pituus: normaali

25. Lantio: normaali

26. Hännänasento: normaali

27. Häntävirheet: -

28. Hännänpituus: normaali

29. Etuseisonta: hieman uloskääntyvä

30. Ranteet: normaalit

31. Takaseisonta: oikea

32. Etukulmaukset: selvät

33. Takakulmaukset: vähän kulmauksia - selvät

34. Tassut: oikeat

35. Liikkeet: vapaat ja maatavoittavat

36. Askellus: oikea

37. Karva: hieman aaltoileva

38. Karvanpituus: keskipitkä

39. Tan-väritys: keskitumma

40. Väritys: tyypillinen

41. Värijakauma: hieman epäsymmetrinen

42. Luonne: ystävällinen ja varma

43. Kokonaiskuva: erinomainen (!!!!!)